Euskara Tailerra

DomoNation.com: Lagun onenak by Camila GoaNiMaTe8


Like it? Create your own at DomoNation.com. It's free and fun!
DomoNation.com: Hartzatxoa eta untxia by lurggg


Like it? Create your own at DomoNation.com. It's free and fun! DomoNation.com: kaixa by desoxirribonucleico


Like it? Create your own at DomoNation.com. It's free and fun! DomoNation.com: Hartz txikia by iziar


Like it? Create your own at DomoNation.com. It's free and fun!
Irrati-saioa. 2013ko martxoaren 15ean
Martxoko Agenda Kulturala-GETXO
Mirko: Erakusketa bat: Musika Argazkiak Martxoaren 4-tik 9-ra. Algortako Kultur Etxeko erakustaretoan  
Mikel: Bederatzigarren gazta azoka. Martxoaren zazpitik hamarrera. Algortako Geltokia plazan
Denisse: Igandeko haur zinea: “El origen de los guardianes “ pelíkula ikusteko aukera izango dugu martxoaren hamarrean, arratsaldeko bostetan. Andres Isasi Musika Eskolan
Gabriela: Ipuin Kontaketa: Storytime:”Circus”. Martxoaren hamarrean. Goizeko hamaiketan. Algortako Kultur Etxean
Dani: Ignadeko haur zinea: “El alucinante mundo de Norman” pelíkula ikusteko aukera izango dugu martxoaren hamarrean, arratsaldeko bostetan. Andres Isasi Musika Eskolan
Katrina: Ipuinaren ordua: “Animales de biblioteca”. Martxoaren hogeita batean, arratsaldeko seiretan. Gobelako haur liburutegian
Misael: Haur antzerkia: “Teleipuina”martxoaren hogeita lauan, arratsaldeko seiretan. Andres Isasi Musika Eskolan

KORRIKA 18 AEK-k antolatzen du
Alondra: 2013ko martxoaren 14an Andoainen hasiko da euskararen aldeko lasterketa erraldoia.
Camila: Hamaika egunez gelditu gabe, Euskal Herria zeharkatuko du hamazortzigarrenez, martxoaren 24an Baionara heldu arte.
Wilson:Eman euskara elkarri! Da KORRIKA-ren esaldia
Lur: OMENDUAK: Korrika 18k euskalduntzen eta alfabetatzen ari diren milaka eta milaka pertsonak omendu nahi ditu. Euskalakari izateko ahaleginean euskara ikasten eta praktikatzen ari diren guztiak.
Brian: BIDEOKLIPA Esne Beltza taldeak “Bagoaz" . Korrikaren bideoklipa prestatu du.
Fanny: Ameriketako euskaldunek Boisen (IDAHO) ere KORRIKA prestatzen ari dira
Kamila: KORRIKA-ren ibilbidea: Martxoaren hogeita bian, Aste Santuko oporrak hartzen ditugun egunean, Barakaldotik hamaiketan pasatuko da, gero Erandio, Leioa, eta Erromo zeharkatu ondoren, Algortara eguerdiko ordu bietan helduko da, Gero Berangorantz jarraituko du
Alex: Korrikarekin lotuta: • “Lekukoaren bila” jolas birtuala: galdera errazak erantzun eta gero, Korrika eta AEK-rekin harremana daukaten logotipoak bilatu eta eskuko telefonoa erabilita enfokatu behar dituzte partehartzaileek.
Estefanía: OSASUNA, Erreala eta Atlétikeko jokalariek babesa azaldu diote KORRIKA-ri
Lur: Beste ekintza batzuk:Zuzeneko istanteak Algortan! “Zuzeneko istanteak’ musika argazki erakusketaren inguruan hainbat ikastaro, hitzaldi, kontzertu eta kontu antolatu dira.
Jose: Hasi zapatilak prestatzen. KORRIKA badator! 




Bagoaz Euskal Herritik mundura
eskua emanaz elkarri
bideak direla gure lotura
urratsak direla gure oinarri.
Bagoaz Korrika…
elkar entzunaz elkar ulertzera,
bagoaz Korrika…
Euskara eman eta elkar bizitzera.


Euskara da euskaldunon ezaugarri
guztion lur eta guztion zeru,
horregatik maite dugu izugarri
eta gehiago maita dezakegu.
Bagoaz Korrika…
ikastera eta erakustera,
bagoaz Korrika…

BAGOAZ KORRIKA
EGIZU HITZ HERRI ZAHAR HERRI BERRI
BAGOAZ KORRIKA
EMAN EUSKARA ELKARRI
BAGOAZ KORRIKA
EGIZU HITZ HERRI ZAHAR HERRI BERRI
BAGOAZ KORRIKA
EMAN EUSKARA ELKARRI
HARTU ETA EMAN EUSKARA ELKARRI!

Maule, Donibane Garazi, Baiona,
Donostia, Bilbo, Gasteiz, Iruñea.
Herri guztietan euskara, bai ona!
hizkuntza baita gure bilgunea.
Bagoaz Korrika…
euskara elkarri ematera,
bagoaz Korrika…

BAGOAZ KORRIKA
EGIZU HITZ HERRI ZAHAR HERRI BERRI
BAGOAZ KORRIKA
EMAN EUSKARA ELKARRI
BAGOAZ KORRIKA
EGIZU HITZ HERRI ZAHAR HERRI BERRI
BAGOAZ KORRIKA
EMAN EUSKARA ELKARRI
HARTU ETA EMAN EUSKARA ELKARRI!

KORRIKA, TIPI TAPA!
KORRIKA, TIPI TAPA!
KORRIKA, TIPI TAPA!




IRRATI-SAIO-rako errezetak. 2012ko gabonetarako postreak... Ummm!!!

Erregeetako Erroskoia

Osagaiak:
Ogia egiteko urune                Kg 1
Azukerie                                225 gr
Gatza                                      3 gr
Ron zuria                               dl ½
Azahar ura                             dl ½
Naranja azal birrindua           ½
Limoi azal birrindua             ½
Arrautzak                               5
Ura                                         dl 1
Esnie                                      dl 1
Gurina                                    250 gr
Altxagarria                             50 gr.

Zelan egin:

150 gr urun hartu eta altxagarrixegaz eta ur epel apur bategaz nahastatu eta bere neurria bikoizten itzi trapo bategaz estalita, 20 minututan edo.
Gainontzeko urunegaz sumendi bat egingo dogu eta guruna izan ezik osagai guztiekin ore bat egingo dogu.
Altxagarria gehituko dautzogu eta nahastu egingo dogu ondo ore hori.
Ondoren urtuta daukagun gurina gehituko dautzogu apurka-apurka.
Orea ondo eginda dagoela ikusiko dogu nahastea bat eginda dagoela igerten dogunean.
Koipez igurtzita prest daukagun ore baten ipinten dogu eta fermentetan itziko dogu, eta orearen neurria handituz joango da.
Behin orea handituta dagoela ikusten dogunean, mahai ganean ipiniko dogu eta eskuekin bere neurrira itzuliko dogu, bola bat eginez.
Zatiak egiten doguz, bolak, eta erdian borobil bat egiten dogu, 4 zentimetrotakoa edo.Hori bola bakoitzagaz, erroskoiaren itxura emonez.
Sorpresa bat sartzen dautzogu eta orearekin estali.
Erdiko borobila handitzen joango gara eta inguruko ore-uztaia bardintzen alde guztietatik.
Laba ganien ipiniko dogu eta zentimetro bateko lodiera edukiarte zapalduko dogu.
Bere neurria bikoiztu egingo da eta arraultzaz ornituko dogu gainetik, fruitu konfitaduak ipiniko dautzaguz gainetik. Nahi izanez gero almendrak etab.
180º-tan berotuta dogun laban sartuko dogu  goiko aldea 1 neurrian biztuta, eta behekoa 0 neurrian. 8 minutu barru eginda dagoen begiratuko dogu.
Bere neurria bikoiztu egingo da eta arraultzaz ornituko dogu gainetik, fruitu konfitaduak ipiniko dautzaguz gainetik. Nahi izanez gero almendrak etab.
180º-tan berotuta dogun laban sartuko dogu  goiko aldea 1 neurrian biztuta, eta behekoa 0 neurrian. 8 minutu barru eginda dagoen begiratuko dogu.

Gabonetako konpota

Osagaiak:
  • Sagarrak                     3
  • Madariak                    3
  • Okaranak                    300 gr
  • Ardau baltza                litro 1
  • Ura                             litro 1
  • Azukerie                      300  gr
  • Koñaka                       kopakada 2
  • Kanelie                        1
Zelan egin:
Ardaua, azukerie, koñaka eta kanelie ontzi baten ipinten doguz surten berotzen. Irikitzen hasten danien, ordu erdian beratzen eduki doguzan okaranak gehitzen doguz eta 5 minututan izten dogu irikitzen.
Osagaiak ia egosita dauzenien, lau zatitan ebakita dekoguzan madariak gehitzen doguz, eta 5 minututan agosten eukiko doguz, eta gero sagarrak gehitzen doguz, lau zatiten ebakita honek be, eta irikiten itziko dogu dana harik eta bigun-bigun egonarte.
Hotzitzen itziko dogu eta kristalezko ontzi batera aldatuko dogu konpota, ganetik almendra zati txikixkin apaindu leike gura izanez gero.

ARROZ ESNEA

Osagaiak:
  • Litro 1 esne
  • 150gr-200gr arroz
  • 200gr azukre
  • Kanelie eta limoi azala
Zelan egin:
Esnea kaneliegaz eta limoi-azalagaz irikinarte berotzen ipinten dogu.
Beste lapiko baten arroza uregaz estalita berotzen ipinten dogu irikinarte, ura kentzen dautzogu eta arroza gerorako gordeten dogu.
Berotzen euki dogun esnetik kanelie eta limoi azala ataraten doguz eta irekiten euki dogun esnetara oraindik bero dagoen arroza botaten dogu, ordu erditan irekiten itziko dogu.
Ordu erdi barru azukrea gehitzen dautzogu eta irekiten izten dogu, surtetik atara eta plater batera ataraten dogu.
Kanela hautsa botaten dogu arroz-esnearen gainetik apaingarri moduan, frutak, pasak etab.be erabil litxakez estaltzeko.



INTXAUR SALTSA
Osagaiak:
  • 250g intxaur zurituta, 
  • litro1esne, 
  • 250g azukre, 
  • limoi baten zatitxo bat, 
  • kanela zati bat.

Nola egin:

1- Lehendabizi, intxaurrak txikitu behar ditugu xehe-xehe,pasta
fin-fin bat lortu arte.

2-Bitartean, lapiko batean esnea ipiniko dugu berotzean, eta limoiaren
azala eta kanela zatitxoa gehituko dizkiogu horrela esneak zaporea
har dezan.

3-Esnea egosten hasten denean, sutatik kendu,limoia eta kanela
zatitxoak atera, eta azukrearekin eta intxaurrarekin egindako pasta
fin hori gehituko dugu.

4-Horri guztiari bueltak eman behar dizkiogu,urtu arte. Orduan,
sutan jarriko dugu berriro.

5-Orain, pazientzia handiz, bueltak ematen hasi eta gure nahasketa
loditzen joango da. Ordu erdian edo hiru ordu laurdenean, gutxi
gorabehera, intxaur saltsa nahiko lodituta egongo da, eta sutatik
kentzeko une aproposa izango da.

6-Azkenik, epel edo hotz dagoenean (hori gustuaren arabera izango da),jateko prest daukagu gure gaurko postre gozoa!!!
On egin!












 Deskribapena

Marraztu abestiak deskribatzen duen paisaia



(Jean Baptiste Elizanburu) 

Ikusten duzu goizean
argia hasten denean
menditxo baten gainean
etxe txikitxu aintzin zuri bat
lau haitz ondoren erdian
txakur zuri bat atean
iturritxo bat aldean
han bizi naiz ni bakean

No hay comentarios:

Publicar un comentario